För två veckor sedan arrangerade vi en plåtning tillsammans med fotografen Alina Lea där skådespelerskan Angelina Håkansson var modell. Vi passade på och ställde några frågor till henne om hennes jobb, hennes roll i Ted – För kärlekens skull samt hennes tankar kring stil och klädkonsumtion.

1.  Berätta lite om din väg till att bli skådespelerska, är det något du alltid har drömt om att göra?

Ja faktiskt, så länge jag kan minnas har jag velat jobba som skådespelare. Men på den mindre ort där jag växte upp, var det inte ett yrke man ansågs kunna försörja sig på och det gjorde att jag studerade helt andra ämnen på universitetet: ekonomi, psykologi och retorik, vilket jag är väldigt tacksam över idag. Livserfarenhet och kunskap är bland det bästa en skådespelare kan ha.

2. Vad tycker du är det svåraste med ditt jobb?

Det mest utmanande är nog ovissheten kring yrket. När ett filmprojekt avslutas vet du inte alltid säkert när du kommer att jobba igen. Det finns heller inga garantier för hur mycket du kommer att tjäna nästa månad. Det är viktigt att hitta strategier för att klara av den osäkerheten.

3.  Vilken är din drömroll?

Älskar brittiska historiska dramaserier och tar lektioner för att lära mig Received Pronunciation flytande. Accenten konstruerades på 1800-talet för att snabbt urskilja välutbildade och tydliggöra klasstillhörighet. Skulle gärna ha spelat Lady Mary Crawley i ”Downton Abbey”, men gillar svensk crime noir också. En kvinnlig Beck skulle vara superkul och kännas rätt i tiden.

 

4. På vår plåtning med Alina Lea hade du en väldigt princessig stil. Det kändes som att du precis hade klivit ut ur en saga med ett lyckligt slut, eller en film som man blir väldigt glad av. Känner du att princessrollen är något som du skulle vara intresserad av, eller känner du att tuffa starka roller är mer din grej?

Att vara prinsessa för en dag var en drömroll det också, haha. Jag är nog lite rastlös på det viset att jag måste ha variation för att känna mig stimulerad och utmanad. Hade himla skoj under plåtningen med Alina och går gärna in i en liknande roll för ett filmprojekt om karaktären har ett djup och filmen ett budskap som jag kan känna mig stolt över. Men det vore grymt att följa upp med en Lisbeth Salander karaktär därefter, om du förstår vad jag menar?

5. Av alla begåvade människor du någonsin jobbat med, vem skulle du säga är din favorit?

Hade nöjet att jobba med Josef Fares förra året. Han gör få filmer nuförtiden så det var ett privilegium att bli regisserad av honom. Josef Fares är öppen och positiv som människa och för en dialog med sina skådespelare om vad han är ute efter; utan att för den sakens skull instruera om vad som ska göras. Upplevde att det gav mig ett fritt spelrum med tydliga ramar att använda mina skådisverktyg inom, vilket jag stormtrivdes med.

6.  Vilken regissör drömmer du om att få jobba med?

Oj. Det är så många jag skulle vilka jobba med. Men det vore en fantastisk ära att få bli regisserad av Sam Mendes eller Helena Bergström.

 

 

7. Du har nyligen börjat jobba som modell. Hur känns det? Är det väldigt annorlunda att vara på foto jämfört med film?

Bra fråga. Det känns jätteroligt att kunna ta min erfarenhet av rörlig bild till stillbild och oavsett om det gäller film eller fotografering handlar det om att agera och samarbeta. Båda yrkena kräver ett fullständigt engagemang där det är lika viktigt att du kan improvisera som att ta regi. Tekniken framför kamerorna är helt olika varandra, men för mig är det alltid en stor glädje förknippat med att leka med olika uttryck och känslor.

8. Vi såg dig nyligen på bio i filmen “Ted – För kärlekens skull”. Kan du berätta lite om din roll där? Vad var det roligaste med den?

Jag spelar Anni-Frid Lyngstad i ”Ted – för kärlekens skull”. Det är jättespeciellt, eftersom Anni-Frid är en verklig person som fortfarande är i livet. Rätt snabbt insåg jag hur stora ABBA fortfarande är och hur mycket deras musik betytt för människor över hela världen. Framförallt genom sociala medier har jag fått inblick i deras storhet och den kärlek som fortfarande existerar för bandet och det är jag enormt tacksam för.

9. Vi träffades i december när du letade en klänning till galapremiären av “Ted”. Kan du berätta lite om din stil? Vilken känsla vill du att en klänning ska ge dig på sådana event?

Min stil är eklektisk och helt influerad av humör och det projekt jag jobbar med. Det är fascinerande hur en viss stil och kläder kan påverka oss. Inför premiären av ”Ted” ville jag hitta en klänning som skulle representera den person jag är på bästa sätt. Jag ville känna mig bekväm, uppklädd och påklädd, eftersom det var vinter.

10. Vilka är dina tankar kring klädkonsumption och hållbarhet? Är det något du känner är viktigt för dig?

Jag brinner verkligen för hållbarhetsfrågor och skulle beskriva mig själv som en medveten konsument. Tror inte någon tjänar på att handla mycket och billigt i det långa loppet och har själv slutat handla kläder på ett hobbyliknande sätt. Är övertygad om att delningsekonomin bara kommer att växa och resultera i fler hållbara företag i framtiden – och dom stödjer jag gärna.

 

Vi tackar Angelina samt våra fantastiska samarbetspartners fotograf Alina Lea och Dashl (makeup och hårstyling).

Klänningarna: Brudklänning i silkeschiffong med släp och spetsliv samt Ljusblå balklänning med öppen rygg.